Follow

Monday 28 February 2011

Mari Masak Sambal Sotong!!

Hai Semua...:)

Entry Kali ini Ifa nak Share cara-cara masak Sambal Sotong...
Dari arituh post kat FB nak share resepi sambal sotong nih,tapi tak buat-buat blog gak..
(sebenarnyer ko nih pemalas nak buat blog :P)
Tapi disebabkan beberapa org peminat I (chewah perasan!!) tanya camner nak masak sambal sotong...
so Ifa akan update utk entry kali ini Resepi Sambal Sotong!
So you all yang ngah carik resepi aper nak dimasak..
meh cube resepi dari Cheff Ifa arinih...
gerenti sodap!!
So saper2 anak dara or mak dara yang baru-baru nak belajar masak tuh..
(gerenti mak mertua syg korang extra baganza :P)
meh cube resepi nih!!
so akak2...puan2...adik2...makcik2.. jom baca dan terus cuba resepi nih k?..

Resepi Sambal Sotong!!

letak pic sambal sotong dulu kasi terliur hehehe
p/s nih betul2 ifa masak tau :P


Bajet: 6 org makan
Kos : Around RM20
 (ifa agak2 jerk..kalo salah sori yerk )

Bahan-Bahan
20 ekor Sotong
(bersihkan dan potong ikut besar mana you all nak)
* if tak tahu bersihkan sotong,sila belajar Sdn Bhd yerk
Sedikit Asam Jawa 
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
4 biji cili padi
(Cili padi xde pun takper..nih kalo nak pedas sikit)
3 senduk besar cili boh
1 batang serai ditumbuk
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula
Minyak dalam 1 cawan kecil

Cara-Cara
  • Mula-mula you all blendekan bawang besar,bawang putih,cili padi sampai lumat
  • Panaskan minyak, dan tumiskan bahan-bahan yang di blend tadi sehingga kuning keemasan dan naik bau,biar dalam 5 minit camtuh
  • Masukkan cili boh dan masak sehingga cili boh tuh,pecah minyak.
  • Maknanya minyak timbul diatas permukaan sambal pada waktu ini
  • Rupa sambal pada masa ini adalah warna yang agak pekat dan gelap sedikit
  • Api mestilah dalam keadaan sederhana,tidak besar dan tidak kecil
  • Masak dalam 10 minit
  •  *masa ikut pada keadaan baper lamer sambal tuh pecah minyak..ini hanya bajet sahaja
  • P/s: Sangat penting masak sambal sehingga pecah minyak,ini penting bagi mengelakkan sambal sotong anda tak sedap dan cepat basi
  • Masukkan sotong yang telah dibersihkan tadi dan kacau hingga sebati
  • Masukkan sedikit asam jawa
  • Utk hilangkan hanyir sotong
  • Masukkan serai yang telah diketuk & kacau sehingga sebati lebih kurang dalam 10 minit
  • Masukkan garam dan gula & kacau hingga sebati :)
  • If manis atau terlebih masin leh letak air sedikit utk adjust rasa yang terover tuh..
  • P/s: Sangat penting utk bajet garam & gula nih..coz if terlebih or terkurang boleh spoilkan masakan you all :)
TADAA!!

Dah Siap....


makan ngan nasi panas2

Sedapkan??? hehehe

(Note: anggaran baper org mkn,kos & masa masak ifa agak saja,coz ifa selalu masak main campak2 jerk..hehehe so ifa tak jamin kalo masakan anda kureng sedap..but per2 pun for beginner,you all leh practise banyak kali & tanya pada org yang lebih pakar..ifa pun banyak kener belajar lagi...)

if anything nak tanya..leh email kat arifah.mokri@gmail.com

Good Luck!!














No comments:

Post a Comment